Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Λίγη ιστορία για το Ντουμπρόβνικ.

Παλαιότερη
Εικόνα

Στο Ντουμπρόβνικ άνθισε το εμπόριο λόγω του λιμανιού του. Οι τοπικοί άρχοντες έφερναν από το εξωτερικό αρχιτέκτονες και μηχανικούς όχι γιατί οι ντόπιοι δεν ήταν ικανοί αλλά για να αποφύγουν φαινόμενα χρηματισμού.

Εικόνα


Το αποτέλεσμα είναι το Ντουμπρόβνικ να μην έχει μια καθαρά αρχιτεκτονική ταυτότητα. Όποιος έχει ταξιδέψει σε Γαλλία και Ιταλία θα βρει πολλά κοινά στοιχεία τόσο στα κτίρια αλλά και στα αντικείμενα που θα βρει μέσα σε αυτά.
Οι κάτοικοί του ήταν ανέκαθεν Καθολικοί σε μια περιοχή όπου περιτριγυρίζονταν από Ορθόδοξους και Μουσουλμάνους. Έτσι ο εκάστοτε Πάπας είχε ένα μεγεθυντικό φακό πάνω από το Ντουμπρόβνικ.

Εικόνα

Δεν θυμάμαι πως ακριβώς λέγανε το κτίριο αλλά θυμάμαι τι ήτανε. Βρίσκετε έξω από τα τείχη και είναι χώρος για καραντίνα. Με αυτόν τον τρόπο το Ντουμπρόβνικ γλύτωσε από την πανούκλα που θέρισε την Ευρώπη. Επίσης στο Ντουμπρόβνικ ιδρύθηκε το πρώτο ορφανοτροφείο στην Ευρώπη και το πρώτο φαρμακείο. Το τελευταίο λειτουργεί ακόμα αλλά το παλιό τμήμα του είναι μουσείο τώρα.

Σύγχρονη
Εικόνα

Ο πόλεμος του 1991 μπορεί να μην άφησε ορατά σημάδια στην πόλη αλλά άφησε σίγουρα στους κατοίκους της. Από τον ξεναγό στην παλιά πόλη μέχρι τα βιβλία στα μαγαζιά με τα σουβενίρ θα ακούσεις ιστορίες για τον πόλεμο και θα νιώσεις την αντιπάθεια των Κροατών για τους Σέρβους.

Μικρή παρένθεση εδώ με δικές μου σκέψεις. Στον πόλεμο το πρώτο πράγμα που πεθαίνει είναι η αλήθεια. Σε αρκετά σημεία διάβασα αλλά και μου είπαν, ότι στην παλιά πόλη του Ντομπρόβνικ ο Σερβικός και Γιουγκοσλαβικός Στρατός έριξε 2.000 βόμβες και πυραύλους. Μου ήταν αδιανόητο να πιστέψω ότι άντεξε από τέτοιο βομβαρδισμό η πόλη ώσπου επισκέφτηκα τον λόφο SRD πάνω από την πόλη. Εκεί βρισκόταν το τελευταίο οχυρό των Κροατών στον πόλεμο το οποίο τώρα είναι μουσείο. Εκεί διαπίστωσα ότι ήταν πυρά όλμων μικρού διαμετρήματος και όχι βόμβες και πύραυλοι!!! Θα μου πείτε είναι μεγάλη η διαφορά? Ναι είναι όταν μιλάμε για τέτοιο όγκο βομβαρδισμού και για σπίτια με τόσο χοντρούς τοίχους. Είδα και βίντεο από τον βομβαρδισμό της πόλης τα οποία περισσότερο μπέρδεψαν παρά ξεκαθάρισαν τις σκέψεις μου.

Ας επανέλθουμε όμως στο 2009
Εικόνα

Ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις

Εικόνα

Φανταστείτε να είχαν τις παραλίες μας

Εικόνα

Παλιά και νέα πόλη με τα λιμάνια της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου