Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Beograd Aviation Museum vol 2

Στο εσωτερικό του μουσείου υπάρχουν τουλάχιστον 50 αεροπλάνα, κάποια από αυτά αρκετά σπάνια όπως το Fiat G.50. Στον κάτω όροφο είναι συγκεντρωμένα ελικοφόρα του Β' π.π. FW 190, Hurricane, Ilyshin Il2, Yak 3, Yak9, Ju 87, P38L, M190G, P51D, P47D και Spitfire. Όλοι δηλαδή οι πρωταγωνιστές του πολέμου. Φυσικά υπάρχουν και πολλά Γιουγκοσλάβικα αεροσκάφη παλαιά και σύγχρονα. Η αεροπορική βιομηχανία της Σερβίας είναι ακόμα ακμάζουσα.





Από jet υπάρχουν Mig 21, Mig 23, T33A, F84G, F86E, φυσικά το καμάρι τους το Soko J 22 Orao (Eagle) και τα εκπαιδευτικά Soko G2 Galeb, Soko G4 super Galeb. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αναμνηστικά που τους άφησαν οι Αμερικάνοι από τον πόλεμο του 90 και είναι τα συντρίμμια ενός F117, ενός F16, ενός Tomahawk αλλά και ενός Predator.








Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συλλογή διπλάνων, ανεμοπλάνων και ελικοπτέρων του μουσείου. Δυστυχώς ο φτωχός εσωτερικός φωτισμός σε συνδυασμό με το γυάλινο περίβλημα του χώρου δημιουργούν αρκετά δύσκολες συνθήκες για φωτογράφιση. Για τους φίλους της αεροπορίας το μουσείο αρκεί από μόνο του σαν δικαιολογία για μια βόλτα στο Βελιγράδι, μιας και είναι ότι πιο προσιτό και κοντινό στην Ελλάδα. Σίγουρα δεν συγκρίνεται με μουσεία της Αγγλίας ή της Αμερικής αλλά μην ξεχνάτε τις οικονομικές δυνατότητες των Σέρβων. Περιθώρια βελτίωσης σίγουρα υπάρχουν αλλά νομίζω ότι ο αριθμός των επισκεπτών είναι πολύ μικρός και αυτό αποθαρρύνει τις επενδύσεις. Υπάρχει πάντως και ένα μικρό μαγαζάκι με αναμνηστικά με αρκετά προσιτές τιμές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου