Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Beograd Express Vol II

Η τελευταία μας μέρα στο Βελιγράδι ήταν πολύ πλούσια. Μετά τον παραΔουνάβιο καφέ και το Burek (σαν τη δικιά μας μπουγάτσα στο πιο βαρύ), το μουσείο αεροπορίας και τη βόλτα, επιβάλλονταν μια περιήγηση με τα πόδια. Γιατί καλά τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα αλλά αν δεν περπατήσεις σε ένα μέρος δύσκολα το γεύεσαι.

Ξεκινήσαμε από την Τργκ Ρεπούμπλικε (πλατεία της Δημοκρατίας) που είναι ίσως το πιο γνωστό σημείο συνάντησης όλων των κατοίκων του Βελιγραδίου. Οι περισσότερες καθημερινές βόλτες και νυχτερινές έξοδοι ξεκινούν από εδώ, στο «άλογο», όπως οι ντόπιοι λένε το μεγάλο άγαλμα του Κνεζ Μιχάιλο. Το άλογο αυτό καθοδηγεί επακριβώς το μάτι του περιηγητή, παρουσιάζοντας το υπέροχο κτίριο του Εθνικού Θεάτρου στα δεξιά του, το Εθνικό Μουσείο ακριβώς πίσω του, ενώ αριστερά ξεκινάει η Κνεζ Μιχάιλοβα.


Η πιο γνωστή οδός καταλήγει στο παλιό οθωμανικό φρούριο Καλεμέγκνταν, το σύμβολο της παλιάς πόλης και το πιο ενδιαφέρον αξιοθέατο για τους τουρίστες. Το τεράστιο αυτό πάρκο, εγκατεστημένο ακριβώς πάνω στη συμβολή των δύο ποταμών, χτίστηκε στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως οχύρωση της πόλης για την προστασία από τους εχθρούς. Σήμερα είναι ο βασικός πόλος έλξης για όλους τους φίλους της Λευκής Πόλης. Φιλοξενεί διάφορα μικρά μουσεία και ενδείξεις απ' όλους τους πολιτισμούς που πέρασαν από αυτήν την περιοχή, όπως το πασίγνωστο ρωμαϊκό πηγάδι ή ο πύργος στον οποίο δολοφονήθηκε ο Ρήγας Φεραίος. Τα μικρά καλντερίμια ανάμεσα στις όχθες του ποταμού και τα δέντρα του πάρκου οδηγούν στο επίσημο σύμβολο του Βελιγραδίου, το άγαλμα Πόμπεντνικ (νικητής) το οποίο υψώνεται πάνω από τα δύο ποτάμια, κυριαρχώντας στην περιοχή.





   

 Μην ξεχάσετε να φάτε chevapchichi (σουτζουκάκια) και pljeska (χάμπουργκερ) σε κάποιο από τα πολλά υπαίθρια εστιατόρια της πόλης. Στο Βελιγράδι θα επιστρέψω στο μέλλον παρουσιάζοντας το αεροπορικό μουσείο της Σερβίας και ένα μικρό μουσείο αυτοκινήτου.


Хвала Милена на гостопримству

2 σχόλια:

  1. ο φωτογραφος στην τελευταια φωτο εσυ εισαι? η ο Βασιλης ο Russel?

    εχω φαει σκαλωμα με το μπλογκ. ενας καφες 3 ωρες διαβαζω απο φραπες εγινε νες. σαν να λεμε σαλλονικη..

    Δημητρης motomaniac

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ είμαι ο φωτογράφος, αυτός με το μεγάλο μέτωπο.

    Η ανάγνωση του μπλοκ συνίσταται όλες τις ώρες της μέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή